Hotspots

Historie op Curaçao: de top 5 hotspots vol geschiedenis

Bij Curaçao denkt u aan zon, zee en strand, maar het eiland heeft veel meer te bieden. Curaçao heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. In dit blog zetten we de 5 historische hotspots van Curaçao voor u op een rij. Deze ‘must see’ attracties vertellen de aangrijpende geschiedenis van Curaçao. Met een huurauto rijdt u op uw gemak naar deze bezienswaardigheden en waant u zich even terug in de tijd.

#1 De Handelskade en ‘Pontjesbrug’ in Willemstad

Een bezoek aan Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, is een reis door de tijd, beginnend in de 17e eeuw. Het historische deel van de stad (de wijken Punda en Otrobanda) en de haven staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De gebouwen in het historische centrum weerspiegelen het koloniale verleden van het eiland. U ziet een bijzondere mix van Hollandse, Spaanse en Portugese architectuur.

De Handelskade en de zogenaamde ‘Pontjesbrug’ (officieel de Koningin Emma pontonbrug) springen het meest in het oog. Samen vormen zij onze nummer 1 historische hotspot.

Handelskade

Aan de kade in Punda ligt de oorsprong van de economie van Curaçao. Nu een prachtige kleurrijke rij oudhollandse pakhuizen met restaurantjes en winkeltjes aan het water. Toen, in de 18e eeuw, het overslagpunt om goederen en slaven te laden en lossen. De pakhuizen dienden als opslag voor de goederen.

Pontjesbrug

Sinds 1887 verbindt de Pontjesbrug Punda met Otrobanda, aan beide zijden van de Sint Annabaai. De brug drijft op zestien pontons en is 168 meter lang. Het unieke aan de brug is dat dit de enige drijvende ponton draaibrug ter wereld is! Daarom noemen ze de brug ook wel de ‘Swinging lady’; een bezoek waard dus!

#2 Landhuis Knip (Kenepa) vertelt de historie van de plantages

Een bezoek aan 1 of 2 landhuizen op Curaçao is een absolute must. Zij vertellen het verhaal over de Nederlandse plantages op Curaçao in de 18e en 19e eeuw op Curaçao. De plantagehouder bouwde zijn herenhuis vaak op een heuvel om goed zicht te hebben op zijn plantage, slaven en buren. De landhuizen, meestal geverfd in prachtige kleuren, bouwde men met voornamelijk koraalsteen, deels baksteen en typische Nederlandse dakpannen.

Op nummer 2 in onze top 5 zetten wij landhuis Knip (Kenepa), met een prachtige ligging op de westpunt. Wij kiezen landhuis Knip vanwege het historisch belang. Op 17 augustus 1795 begon op deze plantage de grote slavenopstand onder aanvoering van de slaaf genaamd Tula. Het landhuis dateert uit 1830 en is een groot woonhuis met een geheel rondgaande en overdekte galerij. Het Tula museum dat u hier vindt, laat op ingetogen wijze het leven op de plantage gedurende de slaventijd zien.

#3 Fort Amsterdam: ‘historie in verdediging’

De Hollanders waren meesters in het bouwen van forten: verdedigingswerken tegen de aanvallen van de Spanjaarden, Fransen en Engelsen. Er zijn nog slechts enkele forten te bewonderen. Het beroemdste fort van Curaçao is Fort Amsterdam. Dit fort staat in de wijk Punda en staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In 1634 veroverden de Nederlanders Curaçao op de Spanjaarden. De West-Indische Compagnie bouwde Fort Amsterdam in de periode 1635 – 1641 en maakte het hun plaatselijk hoofdkantoor. Het fort behield ook zijn belangrijke rol in de verdediging van het eiland.

Misschien valt het u op dat dit fort slechts 4 bastions heeft: het geplande 5e bastion bouwde men nooit. Als u door fort Amsterdam loopt, stelt u zich dan eens voor dat vroeger bijna alle bewoners van Curaçao binnen de muren van het fort woonden! Daarom ziet u ook de oudste kerk van het eiland en de gouverneurswoning binnen het fort. Fort Amsterdam is nu de thuisbasis van de regering van Curaçao.

#4 Kura Hulanda museum: de historie van Afrika en de Cariben

Een van de indrukwekkendste musea op Curaçao, en misschien wel in de Cariben, is het Kura Hulanda museum (Hollandse binnenplaats museum). Het museum geeft een overzicht van de Trans-Atlantische Slavenhandel. Dit begint bij het gevangennemen van de slaven in Afrika tot het werken als slaven op Curaçao. U krijgt een goed inzicht hoe de slaventijd Curaçao tot op de dag van vandaag beïnvloedt.

Tevens heeft het museum een schitterende collectie Afrikaanse historische (kunst)voorwerpen. Het vertelt over de Afrikaanse culturen in Afrika voor de komst van de Europeanen naar dit continent. Ook andere niet-westerse culturen zoals in de regio Mesopotamië en Zuid Amerika worden op een aansprekende manier gepresenteerd. Een bezoek aan dit museum zal u niet onberoerd laten!

#5 Hato grotten: mens en natuur delen historie 

Geen gebouw door mensenhanden gemaakt, maar historie die vorm kreeg door de natuur op nummer 5: de Hato grotten. Deze grotten vormden zich miljoenen jaren geleden onder de zeespiegel. Met de ijstijden daalde het waterniveau en zo ontstond Curaçao. U ziet hier prachtige druisteenformaties en natuurlijke zwembaden.

Maar de historie van de grotten is nog rijker. De grotten waren het onderkomen van de Arawak indianen van de Caquetios stam. Zij waren, waarschijnlijk ongeveer 2000 jaar geleden, de eerste bewoners van Curaçao, afkomstig van het vasteland van Zuid-Amerika. Ongeveer 1500 jaar geleden graveerden zij de rotstekeningen in de grotten. De rotstekeningen zijn nog steeds te bewonderen. Tijdens de slavenperiode waren de grotten een schuilplaats voor ontsnapte slaven.

Met een auto van RYAN Car Rental naar de historische hotspots van Curaçao

Curaçao heeft een rijke en bewogen geschiedenis. Met een huurauto kunt u in uw eigen tempo de historische hotspots van Curaçao ontdekken. Wilt u een auto huren op Curaçao, kies dan voor een betrouwbaar verhuurbedrijf als RYAN Car Rental Curaçao. Wij bieden u een scherpe all-in prijs en een ruime keuze aan auto’s. Neem nu contact op en informeer naar de mogelijkheden, voorwaarden en onze service.